Perk nodigt gastdocenten uit voor ondersteunende kennis uit het werkveld

3D printen

3D printen is de nieuwe manier voor het maken van ruimtelijke modellen. De printers bouwen de voorwerpen uit diverse materialen laag voor laag op. Deze techniek speelt bijvoorbeeld al een belangrijke rol in de medische wereld, architectuur en product design. Ook in het onderwijs kan 3D printen stimulerend werken bij een ontwerpproces. Perk ziet toepassingen voor schaalmodellen, prototypes, maquettes en meubelontwerpen.

Voordelen zijn: vrijheid in vorm en ontwerp, grote materiaalkeuze, perfecte detailweergave, goedkoper dan traditionele productiemethodes en snelle levertijd. Er zijn gedetailleerde computertekeningen nodig om een 3D printer aan te sturen.
 

1  Meubel met mobile en 3D geprinte contragewichten en
   koppelstukken, Joanneke Fousert.
2  Gangmeubel met 3D geprinte koppelstukken,
   Astrid van der Cruijsen.
3  Lamp/dockingstation, 3D geprint lampenkapje,
   Jeanette Adriaanse.

 

 



Maquette pop-up winkeltjes styling

 

Maquette pop-up winkeltjes styling



Maquette Björn van der Heijden
Henrike van Proosdij
krukje Embrace

 

 

 

 

Verlichting

Al in het eerste jaar wordt bij Perk veel aandacht geschonken aan de werking van licht op kleur en in ruimte. Jaarlijks nodigt Perk lichtarchitect Peter van Kempen uit voor een gastles over zijn werk.

Het werkgebied van een lichtarchitect omvat zowel stedenbouw als architectuur. Onder deze vlag vallen woningen, bedrijfspanden, winkels, kantoren en parkeerkelders, maar ook utiliteitsbouw – van scholen tot bibliotheken – en infrastructurele werken zoals bruggen en viaducten.

De belangrijkste vertrekpunten zijn de authenticiteit en functie van het object. Het verlichtingsplan wil hier maximaal recht aan doen, met een scherp oog voor de architectonische ‘dragers’. Voorop staat dat het lichtplan de architectuur niet overtroeft maar onderstreept. Dit vergt kennis van zowel in- en exterieur als plangebied.
Tot de voorbereidingen behoort onder meer fysieke oriëntatie bij daglicht en in de avonduren.

De volgende stap is de conceptvorming, waarna enkele ideeën in een computeranimatie worden uitgewerkt.
Deze animatie bewijst zijn nut bij de presentatie van de voorstellen en de beeldvorming. Indien na besluitvorming ‘groen licht’ is gegeven, breekt het stadium van het voorontwerp aan. Essentieel hierin zijn energiezuinigheid, vandalismebestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Verder gaat het voorontwerp vergezeld van lichtberekeningen en indicaties van prijs en energieverbruik. Indien het voorontwerp akkoord is, volgt de realisatie van een proefopstelling. Zodra ook deze geaccordeerd is, wordt het definitieve lichtplan uitgewerkt en verwezenlijkt.

www.petervankempen.nl

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat vandaag de dag in het brandpunt van de belangstelling. We kunnen er niet meer omheen. Voormalig Perkstudent Kees Bakker deelt zijn expertise met Perk.

Nieuwe productietechnieken, duurzame materialen
Een fascinerende nieuwe techniek om materialen te produceren: een snelgroeiende schimmel (mycelium) op een structuur van hennepvezels. Flink laten groeien. Wanneer de structuur is volgegroeid, krijg je de basis voor een nieuw isolerend of constructief materiaal voor de bouw. Puur plantaardig. Dit materiaal was toegepast op een van de paviljoens die ik zag tijdens de laatste Dutch Design Week (DDW).
Het Expertise Centrum voor Biobased Economy (Avans Hogeschool) werkt aan dit soort innovaties. Waarom? Nou, grondstoffen raken op, productie en vervoer van traditionele materialen is vaak schadelijk voor het milieu. Je ziet dagelijks berichten over aantasting van milieu en leefomgeving.  >>    

 

 

 

Nieuwe materialen als uitdaging


Behalve dat het goed is, is het vooral ook leuk en inspirerend om nieuwe materialen te ontwikkelen én te kunnen gebruiken. Ook hier geldt: geef je ogen de kost op exposities en bijvoorbeeld tijdens de DDW. Op de laatste editie zag ik weer veel op dit gebied. Links een bankje gemaakt van een composiet van rest-
materialen.

 

Circulaire materialen

Biobased materials is één van de belangrijke innovaties. Maar op dit moment méér in het oog springend, is de circulaire benadering. Circulair staat voor het lang – liefst oneindig – gebruik van materialen. Constructies die je in elkaar kunt zetten en later weer uit elkaar kunt halen voor nieuwe toepassingen. Tapijttegels voor kantoren die na gebruik weer worden omgezet in nieuwe tegels en daarmee bijna 100% circulair zijn (Desso, Interface). Ahrend is bezig met circulaire kantoormeubels. Sfinx werkt aan ciculair sanitair. En zo zijn er meer.

 

 

 

Werken met materialen van de sloop


Bekend en ‘hip’ zijn natuurlijk de ontwerpen met materialen van de sloop. Piet Hein Eek staat te boek als trendsetter met zijn sloophouten meubelen. Dat is zeker een voorbeeld duurzaam materiaalgebruik. Maar zijn motief ligt vooral in de uitstraling die gebruikte materialen hebben. En dat succes leidt tot saai kopieerwerk; daar ga ik het nu even niet over hebben. Dan laat ik je liever een meubel van Tejo Remie zien. Een bekend wat ouder werk: origineel hergebruik van oude lades. Ik zag het recent in het Vitra Schouwdepot in Basel (aanrader!).

 

 

Duurzaam materiaalgebruik, de theorie

De productie van sommige materialen hebben een grote impact op de leefomgeving. Landschappen en/of ecosystemen worden aangetast (winning van beauxiet voor aluminium), er is veel energie nodig voor productie en transport, emissies tasten van alles aan, noem maar op. In Europa en Nederland wordt daar meer en meer aandacht aan besteed en wordt naar verbeteringen gezocht. In inzet op ‘hernieuwbare grondstoffen’ – zoals hout, bamboe, vlas etc. – en inzet op circulariteit zullen stappen worden gemaakt. Met inspirerende uitwerkingen in architectuur, landschap en stedenbouw.

W/E adviseurs, mijn vroegere werkgever, benoemt als leidraad onderstaande stappen voor duurzaam en circulair materiaalgebruik. Kun je ook toepassen voor interieurontwerpen:

  • Benut beschikbare materialen en producten: behoud, hergebruik, secundair
  • Gebruik hernieuwbare grondstoffen: biobased, duurzame energie, grijs of hemelwater
  • Minimaliseer milieu-impact: gebruik materialen met een lage milieubelasting
  • Creëer voorwaarden voor een lange cyclus: vasthouden water, levensduur
  • Creëer voorwaarden voor toekomstige cycli: herbruikbaar, recyclebaar

Voor de interieurontwerper

Ontwerpen van een interieur met duurzame materialen? Best een lastige opgave. De ‘biobased materials’ bijvoorbeeld zijn niet zomaar op dit moment al beschikbaar. En wat zijn materialen met een lage milieubelasting? Mijn tip: kijk rond op beurzen, bij projecten, in vakbladen en laat je inspireren. En mail me als je meer wilt weten.
Als uitsmijter een paar beelden van de loft (Strijp S, Eindhoven) die ik met en voor mijn dochter mocht ontwerpen en maken. Demontabel, met hout als ‘vernieuwbare grondstof’!